Portfolio: Klassieke Compositie Minor SEM 6

Werk 01

Little Mouse Adventure: Arc. 4 Death of Little Mouse

Orkest Phion had ArtEZ (Enschede) benadert voor het zoeken naar recording engineers voor poppenspeler Leo Petersen. Als betaling mochten de recording engineers een stuk componeren en deze door dezelfde muzikanten laten opnemen. Uiteindelijk zijn Kees de Wit, Marius Hagedorn, Titus Drissen, Matthia Berkens, Ian Pauw, Vincent van Zwieten en ik de recordings engineers geworden. We volgen allemaal de zelfde studie (Compositie voor Films en Games), maar sommige van ons zitten in verschillende jaren.

Het stuk is opgenomen met de muzikanten op de foto in de parkzaal van Musis & Stadstheater, Arnhem.

Het gehele stuk gaat over een muisje die met zijn kleine pootjes de wereld rond waant. Er is echter veel gevaar op de loer. In het laatste stukje, die ik en Vincent van Zwieten hebben geschreven, overlijdt het muisje door een aanval van een vos.

Werk 02

Journey Of The Four Seasons: Theme Song

Dit stuk is ontstaan uit de Mini Jam. Mini Jam is een game jam, dat houdt in dat mensen samen komen in een groepje online en een video game gaan maken.

In dit geval was mijn rol de componist en sound designer. De ontwikkelaar had een idee om het spel te baseren op games van Zelda. Hij stuurde mij referenties van Zelda door en vertelde mij de sfeer van het spel.

Het spel gaat als volgt; je kan met sleutels een kracht ontgrendelen waardoor je de seizoenen kan veranderen. Door dit te doen, verandert de omgeving ook naar het seizoen. Bijvoorbeeld dat de rivieren bevriezen bij wintertijd. Dit zorgt er voor dat je bij objecten of nieuwe tempels kan komen die eerder niet beschikbaar waren. Het spel is mysterieus, kleurrijk en spannend.

(Speel hier het spel: https://lolqa.itch.io/journey-of-the-seasons )

Werk 03

Flute & Oboe

Dit stuk is geschreven als opdracht tijdens de Klassiek Compositie minor.

De uitdaging was om te oefenen en te trainen voor het arrangeren van twee instrumenten. Daarbij was het belangrijk dat deze twee instrumenten op elkaar inspelen en kunnen afwisselen om één geheel te maken. Hoe dit verder wordt uitgevoerd, was vrij. Doordat de instrumenten afwisselen, wilde ik het contrast laten zien in dynamiek. Waardoor het ene instrument naar voren komt en het ander naar achter.

Het stuk is vluchtig en heeft veel beweging. De hobo en het dwarsfluit rennen achter elkaar in haast. Ze komen uiteindelijk samen en delen hun emoties met elkaar. Er ontstaat lichte onrust. Ze praten het uit, waardoor ze samen concluderen.

Werk 04

Celeste & Tuba

Dit stuk was geschreven met de uitdaging dat twee ‘hele’ verschillende instrumenten samen komen. Daarbij denkend aan de kwaliteiten van de instrumenten en hoe deze elkaar kunnen aanvullen.

De celesta heeft een hoog bereik en klinkt erg ‘dromerig’ en dun. De tuba heeft een lage, volle en donkere klank. Ook zijn het compleet verschillende instrumenten in bouw. Ik wilde deze instrumenten laten samen komen en mezelf uitdagen om een mooi contrast te creëren.

De celesta begint waardoor de toon wordt gezet. De tuba herhaalt de eerst gespeelde melodie. Daarna wisselen ze af, waarna de tuba, de celesta ondersteunt. Plots speelt de celesta vluchtig, in double time, waardoor het gesprek lijkt te versnellen. De celesta heeft veel te vertellen. De tuba probeert dit bij te houden. Dit lijkt te lukken waardoor ze samen weer op één lijn komen aan het eind.

Werk 05

Six, Seven or Four

Oorspronkelijk was dit stuk geschreven met een beperkt aantal tonen. De uitdaging was om steeds nieuwe versies te maken met meerdere tonen. Ook wilde ik mezelf uit de dagen uit mijn comfort zone te gaan en hardhandig te zijn met de piano. Harde, lompe akkoorden en liefelijk lijnen kun je zeker verwachten.

De akkoorden worden eerst gebroken gespeeld, waardoor de toon van het stuk wordt gezet. Plots wordt het dissonant en gaat de lijn naar beneden, waardoor de toon een stuk strenger wordt. De melodie/gebroken akkoorden wordt opnieuw gespeeld om de eerste sectie te concluderen. Daarna begint er een nieuwe sectie. De sfeer wordt donker en steeds dissonanter. Woede breekt uit. Harde lompe akkoorden worden gespeeld.

Hierop wordt geantwoord met een hoge, lichte sectie. Deze klinkt bijna verdrietig en wanhopig. De dissonantie laat deze onrust horen. Daarna gaat de lijn omlaag in gebroken akkoorden. Het gesprek lijkt afgelopen, maar lijkt geen positief einde te hebben.

Werk 06

Bb Clarinet & Fagot

Dit stuk is geschreven voor Bb Klarinet en Fagot. Deze instrumenten liggen qua klank vrij dicht bij elkaar, waardoor het zelfs juist wordt ‘afgeraden’ om deze op dissonante of unisono manieren samen te laten komen. Ik wilde hierbij de uitdaging aan gaan om deze instrumenten op elkaar in te laten spelen en het mooi te laten klinken.

De Bb klarinet geeft de intro aan en het hoofd thema. De fagot vult deze aan met begeleiding. In het eerste sectie vult de fagot, de klarinet vooral aan en heeft het een begeleidende rol. De lijn gaat plots omhoog, waardoor de sectie wordt afgesloten. Een nieuwe sectie begint, het gesprek tussen de twee begint. De klarinet pakt zijn moment om het meeste te zeggen en zijn punt neer te zetten. De fagot luistert en geeft toe aan de klarinet door het herhalen van de melodie/conclusie.